zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

„Pora na pomidora” w Drezdenku

| 0 komentarzy

W tym roku sierpień przywitałam w Drezdenku – miasteczku o którym istnieniu do niedawna nie miałam pojęcia. Nic dziwnego – położone jest w końcu na przeciwnym krańcu Polski. Prosto z Bieszczad, gdzie spędzałam urlop, udałam się do tego niewielkiego, aczkolwiek uroczego miasteczka w województwie lubuskim, otoczonego lasami, położonego nad rzeką Noteć. Tam właśnie odbył się kolejny wakacyjny festyn Lata z Radiem na którym zachęcaliśmy mieszkańców  do sięgania po polskie warzywa i owoce. Kolejna „Pora na pomidora” za nami.

IMG_1286

IMG_1279

IMG_1302

Edycja ta na długo pozostanie mi w pamięci ze względu na ekstremalne warunki pogodowe: piekielny wręcz upał podczas trwania festynu (35 st C w cieniu) oraz przedwczesne jego zakończenie przez, rzec by można mini trąbę powietrzną która porwała nam namiot i zmusiła do wcześniejszego zwinięcia stoiska.
Gdyby nie dzielni strażacy którzy polewali co jakiś czas stadion zimną wodą popadalibyśmy jak muchy.

IMG_1284
Wysoka temperatura sprawiła że szczególnym zainteresowaniem cieszyły się nasze koktajle. Spragniony tłum zaczął ustawiać się sznureczkiem do naszego stoiska. Nawet nie cieszący się zazwyczaj powodzeniem koktajl ze szpinaku i gruszki rozchodził się w rekordowym tempie. No chyba że drezdenczanie, w przeciwieństwie do mieszkańców Białki Tatrzańskiej i Tarnobrzegu są bardziej pozytywnie nastawieni na „zieleninę”.

IMG_1311

IMG_1306

Ulubionym koktajlem był niezmiennie brzoskwiniowo – jabłkowy.

IMG_1289

Dzieciaki chętniej niż zwykle rwały się też do sałatek, szczególnie kiedy w nagrodę można było dostać kubek termiczny, balona lub… uśmiech Moniki. „ Sałata dla małolata” to przewodnie hasło tej edycji.

IMG_1291

IMG_1321

Kolejna edycja już w najbliższą sobotę w Płocku. Mam nadzieje że aura tym razem będzie sprzyjająca a entuzjazm mieszkańców Płocka w stosunku do warzyw i owoców tak samo wielki jak mieszkańców Drezdenka.

A oto relacje z pozostałych edycji „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców”

Białka Tatrzańska

Warszawa

A jeśli jesteśmy już w tematyce pomidorów, to przypominam dziś Wam przepis na pyszną zupę z pieczonych pomidorów (oczywiście polskich). Znajdziecie go TUTAJ.

pomo6

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.