zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Gulasz z fasoli jaś i bakłażana z tahiną i kolendrą

| 2 komentarzy

gulasz1

Fasolę ”jaś” (dużą odmianę) uwielbiam na równi z bobem. Chociaż ta pierwsza ma chyba jednak delikatną przewagę z racji tego, że nie trzeba jej obierać, że dostępna jest przez cały rok oraz kojarzy się z angielskim komikiem Rowanem Atkinsonem :).
Według dietetyki TMCh strączek ten korzystnie działa na wątrobę i płuca (warto je wzmocnić przed jesienną słotą) a także posiada silne właściwości alkalizujące, chyba największe ze wszystkich strączków.
Fasola „jaś” nadaje się świetnie na sałatki, o, np. na TAKĄ. Robię z niej fantastyczną pastę ( lub jak kto woli „smalec” z fasoli) a ostatnio zakochałam się w tym gulaszu.To proste, smaczne i sycące danie którego sekretem jest dodatek masła sezamowego czyli tahiny. A oto przepis:

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej fasoli Jaś
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku (lub więcej jak kto woli)
  • 2 łyżki tahiny, czyli masła sezamowego
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • ¾ szklanki bulionu ( u mnie był grzybowy )
  • Natka pietruszki
  • Świeża kolendra
  • 2 łyżki oleju
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • Tymianek
  • Świeżo zmielony pieprz
  • Sól
  • Odrobina soku z cytryny

Wykonanie:
1. Cebulę i bakłażana kroimy w kostkę (tego ostatniego w nieco grubszą).
2. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodajemy również bakłażana i wyciśnięty czosnek. Wszystko mieszamy i smażymy na średnim ogniu kilka minut. Dodajemy kurkumę, tymianek, płatki drożdżowe. Wsypujemy ugotowaną fasolę. Mieszamy drewnianą łyżką.
3. Wlewamy bulion i dusimy jeszcze kilka minut. Pod koniec gotowania dodajemy taninę, sok z cytryny, sól, pieprz do smaku. Mieszamy. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki i kolendrą.
4. Smacznego!

2 Komentarze

  1. Fantastyczne! Bardzo szybkie i bardzo smaczne danie na obiad czy kolację. Ponieważ lubię ostrzejsze smaki to dodalam trochę jalapeno i zamiast kurkumy garam masale.

  2. pięknie wygląda, na pewno równie wyśmienicie smakuje, zdecydowanie przetestuje ten przepis.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.