zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Jaglanka z mlekiem kokosowym ze smażonymi morelami i borówkami

| 3 komentarzy

jaglanka

Podczas wakacyjnych wyjazdów i leniwych długich weekendów łatwo ulec pokusie i złamać kulinarne zasady (szczególnie te dotyczące zdrowego odżywiania). Mnie również to się zdarza, ale zawsze mówię sobie: raz w roku pofolgować sobie można. Grzechem którego jednak nie mogę sobie wybaczyć, powodującym wyrzuty sumienia jest zaprzestanie w czasie wyjazdów jedzenia jaglanki.
Jaglanka to jedne z bardziej zdrowych i smacznych śniadań które jadam głownie latem (zimą jej miejsce zastępuje owsianka). Przygotowana na mleku roślinnym z sezonowymi owocami daje solidnego kopa na cały poranek. Sekretem dobrej jaglanki jest odpowiednio ugotowana kasza jaglana.
Jak to się robi?
Ja przed gotowaniem zawsze kaszę podprażam w suchym garnku, mieszając cały czas łyżką aby nie przypalić. Następnie zalewam kaszę wrzątkiem. Wydziela się wówczas szumek który nie jest dla nas korzystny więc go odlewam, po czym ponownie zalewam wrzątkiem (dwa razy więcej niż kaszy)*
Wsypuję szczyptę soli i ½ łyżeczki kurkumy. Dzięki temu kasza zyskuje pięknego żółtego koloru. Przykrywam garnek pokrywką i gotuję do całkowitego wchłonięcia wody. Kasza jest już gotowa (ugotowana na sypko) i możemy ją wykorzystać do przeróżnych przepisów, m.in. do mojej jaglanki.
Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka kokosowego lub ½ szklanki jeśli chcemy jaglanke bardziej gęstą (najlepiej mleka organicznego, bez konserwantów)
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 4 morele
  • Garstka borówek
  • ½ łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
1. Do garnuszka wsypuje ugotowaną kaszę, zalewam mlekiem i zagotowuje. Dodaję 1 łyżkę ksylitolu.
2. Przygotowujemy morele: na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy pokrojone w ósemki morele, posypuje ksylitolem i cynamonem. Dusimy kilak minut.
3. Jaglankę wlewamy do miseczki lub talerzyka, dodajemy morele oraz świeże borówki.

 

* przepis wg Smakoterapii

 

3 Komentarze

  1. oh… co ja tu robię w środku nocy? Już prawie zasypiałam a teraz mam ślinotok…PYCHA!

  2. z taką jaglaną poranek staje się jeszcze przyjemniejszy! :)

  3. wygląda przecudownie :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.