zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Pasztet z bobu i cukinii z kaszą jaglaną

| 1 komentarz

pasztet1

Sezon na bób powoli się kończy, śpieszę wiec przypomnieć Wam fantastyczny przepis na pasztet z tego strączka w towarzystwie cukinii i kaszy jaglanej. Pojawił się już co prawda jakiś czas temu na blogu ale troszkę go zmodyfikowałam (patrz: ulepszyłam i zweganizowałam) i wpis wzbogaciłam o nowe (patrz: ładniejsze) zdjęcia. A oto przepis:
Składniki:

  • 3 szklanki ugotowanego bobu (ze skórką)
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 cebula
  • 1½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 ząbki czosnku
  • Natka pietruszki
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • Sól, pieprz, tymianek, majeranek,
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki oleju do smażenia (u mnie kokosowy)+ jedna do farszu

Wykonanie:
1. Cebulę i cukinię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i cukinię. Po minucie wrzucamy przyprawy: kurkumę, listki laurowe, tymianek, majeranek, mielony kminek, sól, pieprz. W trakcie smażenia dolewamy troszkę wody i dusimy do miękkości. Odstawiamy do ostygnięcia.
2. Do większej miski wsypujemy: ugotowany wcześniej bób, kaszę jaglaną, posiekaną natkę pietruszki, siemię lniane i uduszone warzywa. Miksujemy wszystko na gładką masę. Dodajemy olej, mieszamy jeszcze raz łyżką i doprawiamy w miarę potrzeby.
3. Foremkę do pieczenia smarujemy olejem i wykładamy masę.
4. Pieczemy ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 – 200 st C

pasztet3

pasztet2

1 komentarz

  1. ale super, muszę koniecznie zrobić, bo uwielbiam bób :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.