zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Zdrowe słodycze ze składników od Free Delikatesy Ekologiczne

| 4 komentarzy

Wszyscy uwielbiamy słodycze i nie możemy się bez nich obejść. Słodki to najbardziej przez nas pożądany smak. Według dietetyki TMCh, spośród wszystkich 5 smaków słodki jest najważniejszy, bo odżywia nas, wzmacnia, harmonizuje śledzionę i żołądek, rozluźnia. Należy do przemiany ziemi, powinien więc być podstawą każdego posiłku. Najczęściej słodkiego smaku potrzebują dzieci, ale również osoby chude, nerwowe i słabe
Nie wszyscy zdają sobie sprawę że słodki spożywany w nadmiarze może nam poważnie zaszkodzić. Intensywnie słodką substancję jaką jest rafinowany cukier uznaje się wręcz za truciznę. Słodki w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej to przede wszystkim węglowodany złożone czyli warzywa korzeniowe, świeże i suszone owoce, gotowane zboża, kasze i wiele naturalnych substancji słodzących.
Słodycze oprócz cukru zawierają poza tym szereg innych szkodliwych składników. Kiedy przychodzi do nas nieodparta ochota na coś słodkiego, ratunkiem są zdrowe słodycze.

tartaletki3

Co to są zdrowe słodycze? Czy rzeczywiście takie istnieją?
Zdrowymi słodyczami nazywamy łakocie przede wszystkim samodzielnie zrobione z nie przetworzonych, naturalnych, najlepiej ekologicznych produktów. Zdrowe słodycze nie zawierają:
– rafinowanego cukru
– białej, oczyszczonej mąki
– szkodliwych tłuszczów trans
– chemicznych dodatków takich jak barwniki, polepszacze, emulgatory, sztuczne słodziki.

Dlaczego bez cukru?
Każdy chyba jest świadomy jakie niebezpieczeństwo niesie ze sobą nadużywanie cukru: otyłość, cukrzyca, próchnica. To jednak wierzchołek góry lodowej.

Tych negatywnych skutków jest znacznie więcej i odkrywane są coraz to nowsze. Np. cukier:
– powoduje liczne zaburzenia przemiany materii wytwarza w organizmie kwasy organiczne powodując zakwaszenie organizmu
– powoduje demineralizacje (odwapnianie) kości
– osłabia przyswajanie witamin
– znacznie zmniejsza odporność
– przyczynia się do nadmiernego wzrostu drożdżaków
– jest pożywką dla raka który uwielbia cukier
– powoduje ograniczenie zdolności intelektualnych, zdolności koncentracji, utratę pamięci
– powoduje nadpobudliwość, skłonność do agresji
Co innego cukier pochodzący z węglowodanów złożonych który również ma przyjemnie słodki smak a jednak bogaty jest w szereg zdrowych składników np. błonnik który opóźnia wchłanianie się cukrów prostych do krwi.

Z czego robimy zdrowe słodycze?
1. Nie siarkowane bakalie. Są źródłem intensywnie słodkiego smaku, doskonale zastępują cukier. Moje ulubione to daktyle. Są przyjemnie słodkie a w smaku przypominają krówki. Oprócz ogromnej ilości błonnika, wit. A, C, B1, B2, PP, żelaza, fosforu, magnezu i potasu zawierają naturalne salicylany działające jak aspiryna czyli przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo.

2. Sezam, słonecznik i inne nasiona i pestki. To źródła zdrowych tłuszczy i antyoksydantów. Sezam to przede wszystkim bogate źródło wapnia. Jego zawartość w 100 g jest ponad 10 krotnie większa niż w tej samej ilości mleka! Zawiera ponad to obniżające poziom złego cholesterolu fitosterole chroniące przed chorobami serca i rakiem prostaty.

3.Olej kokosowy. Chyba jedyny roślinny olej o konsystencji stałej w temperaturze pokojowej. Doskonale zastępuje masło. Jego niesamowite właściwości prozdrowotne wynikają z obecności nasyconego kwasu laurynowego który odpowiada za budowę odporności organizmu i jest znany ze swoich niezwykle silnych właściwości antybakteryjnych i przeciwwirusowych oraz przeciwgrzybicznych.

4. Orzechy. Nie są słodkie ale w zdrowych słodyczach stanowią źródło dobrych tłuszczów, błonnika i minerałów (szczególnie magnezu i żelaza). Drobno zmielone zastępują oczyszczona pszenną mąkę.
4. Agar agar. To roślinny środek żelujący, a dokładnie glon. Alternatywa dla żelatyny która stanowi produkt pochodzenia zwierzęcego. Zawiera dużo minerałów: wapń, żelazo, krzem, fosfor. Wzmacnia włosy i paznokcie. Świetnie się sprawdzają zdrowe, domowe żelki na bazie świeżych soków owocowych i agaru.

A jeśli nie cukier to co?
Na rynku dostać można wiele naturalnych słodzików, różnego rodzajów słodów np, słód jęczmienny, ryżowy, syropy powstające z odparowania soków z roślin, np. syrop z agawy. Ciekawą alternatywą dla białego cukru jest ksylitol. Jest to tzw. cukier brzozowy chociaż tak naprawdę jest alkoholem. Ma wiele zalet, między innymi wpływa pozytywnie na przyswajanie wapnia, więc sprzyja odbudowie i wzmacnianiu kości i zębów. Działa też przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczno i wzmacniająco na cały organizm. Jest najbardziej polecanym zamiennikiem cukru ze względu na to, że działa korzystnie na nasze zęby nie powodując próchnicy, a wręcz przeciwdziała chorobom zębów i dziąseł.
Dobrej jakości produktów do wyrobu domowych słodyczy najlepiej szukać w dobrze zaopatrzonych sklepach ze zdrową żywnością, np. w sklepie freedelikatesy.pl ze współpracy z którym powstał ten wpis. Sklep ma bardzo rozbudowany dział z bakaliami, orzechami i naturalnymi środkami słodzącymi oraz produktami bezcukrowymi. Ciekawym rozwiązaniem funkcjonującym w sklepie internetowym Free Delikatesy jest możliwość skorzystania z porad konsultantów które udzielane są na bieżąco online.

logo-free
A oto przepisy na zdrowe słodycze które powstały z produktów ze sklepu Free Delikatesy

Bezglutenowe, amarantusowe tartaletki z galaretką z agaru

Składniki na tartaletki:

1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki maki z amarantusa
1/2 szklanki maki gryczanej
2 czubate łyżki skrobi kukurydzianej
2 żółtka
2 czubate łyżki oleju kokosowego
szczypta soli
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
2 łyżki ksylitolu

galaretka:

1 szklanka naturalnego soku pomarańczowego, najlepiej samodzielnie wyciskanego (może być również inny naturalny sok)
2 łyżeczki agaru w proszku
1 łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie)

tartaletki1

Wykonanie:
1. Wszystkie rodzaje mąki oraz skrobię, sól i proszek do pieczenia połączyć ze sobą w misce. Dodać olej kokosowy, żółtka i ksylitol i dokładnie wymieszać.
2. Wysmarowane olejem kokosowym foremki do tartaletek wyłożyć ciastem i mocno docisnąć do ścianek, zostawiając w środku miejsce na galaretkę.
3. Piec około 15 min. w temp. 180 st C
4. Do 1 szklanki soku dodać agar i ksylitol i dokładnie wymieszać. Postawić na kuchence i zagotować. Lekko ostudzić i wlać do gotowych ostudzonych tartalatek. Uwaga! agar bardzo szybko zastyga, nawet lekko ciepły sok z agarem może tężec na łyżce.
5. Gotowe tartaletki ozdobić można sezonowymi owocami.

tartaletki2

 

Domowe „krówki” z batatów i daktyli

Składniki:
1/2 szklanki rozgniecionych na puree upieczonych słodkich ziemniaków
1/2 szklanki namoczonych wcześniej w ciepłej wodzie daktyli
1/4 szklanki masła kokosowego (tłuszczu przy wieczku puszki z mlekiem kokosowym)

1/4 szklanki masła orzechowego bez soli i cukru
1 łyżka oleju kokosowego
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
odrobina ciemnego cukru muscovado do posypania 9opcjonalnie

krówki0

Wykonanie:
1. Namoczone daktyle odsączyć z wody, zmiksować na mus, połączyć z rozgniecionym upieczonym słodkim ziemniakiem (batatem). Dodać masło kokosowe, olej kokosowy, szczyptę soli i ekstrakt z wanilii. Wszystko dokładnie zmiksować.
2. Silikonową formę lub inne naczynie wyłożyć folią spożywczą i wlać powstałą masę. Wygładzić a na wierzchu można posypać brązowym cukrem muscovado. Włożyć do zamrażarki przynajmniej na godzinę.
3. Zamrożoną masę wyjąc i pokroić na kwadraty, umieścić w temperaturze pokojowej aby trochę odtajały.

krówki2

krówki1
Domowa chałwa z sezamem i słonecznikiem

Składniki:
1 szklanka pestek słonecznika
1 szklanka ziaren sezamu
5 łyżek syropu z agawy
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

chalwa1

chalwa5
Wykonanie:

1. Pestki słonecznika i sezam podprażamy oddzielnie na suchej patelni, mieszając cały czas drewnianą łyżką aby nie przypalić.
2. Następnie miksujemy w robocie kuchennym (również oddzielnie, gdyż sezam miksujemy nieco dłużej).
3. Wszystko zsypujemy do jednej miseczki, dodajemy syrop z agawy, olej, ekstrakt z wanilii oraz szczyptę soli. Dokładnie wszystko mieszamy, najlepiej ręką.
4. Powstałą w ten sposób masą napełniamy silikonowe foremki, lub lepimy z niej kulki które następnie obtoczyć możemy w ziarnach sezamu lub słoneczniku.

chalwa3

4 Komentarze

  1. jej jakie deserki , poezja

  2. Witam ! Jestem łasuchem ale również staram się żyć zdrowo i jeść zdrowo :) sama prowadzę bloga: http://twojmlunch.blogspot.com/ o zdrowych posiłkach przygotowywanych do pracy na lunch, które są alternatywą dla niezdrowych przekąsek do których często sięgamy będąc w pracy. Zainspirowała mnie Pani :)
    Widziałam, że prowadzi również Pani warsztaty, czy planuje Pani pojawić się w Warszawie niebawem ?
    :)

  3. No i zachciało mi się czegoś słodkiego :))
    Tak wcześnie rano, a ja dzięki temu wpisowi nabrałam ochoty na taki deserek 😀
    Dzięki wielkie za ten wpis, przydał się, nawet nie wiesz jak bardzo – zwłaszcza dla takiego łasucha jak ja 😀

    Zapraszam przy okazji na mojego bloga – także dotyczącego ekologii. Może nie ma tam takich fajnych ciasteczek, ale może znajdzie się coś ciekawego 😀

    https://ekotorby90.wordpress.com/

    Pozdrawiam!

  4. Polecam naturalne smakołyki

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.