zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Buraki faszerowane kaszą jaglaną z szpinakowym pesto

| 4 komentarzy

buraki1

Mimo że przyszła wiosna, wszystko się zieleni, a rośliny kiełkując napędzają apetyt na zielone, ja nie rozstaję się z burakami. Poczciwe, pomarszczone już trochę bo leżakujące od zeszłego lata, stanowią jednak bardzo dobry pokarm na wiosnę. Przede wszystkim dlatego że doskonale harmonizują wątrobę należącą do przemiany drzewa czyli wiosny. W połączeniu z alkalizującą kaszą jaglana i zielonym pesto ze szpinaku stanowią ciekawe i smaczne danie które włączyć można do wiosennego detoksu.

Składniki:

10 małych buraków
• 1 szklanka kaszy jaglanej
• 1 łyżka orzechów włoskich zmielonych lub drobno posiekanych
• 1 plasterek cytryny
• skórka otarta z 1/2 cytryny
• plasterek świeżego imbiru
• kurkuma
• sól , pieprz
• kilka suszonych pomidorów

Pesto szpinakowe
2 garści liści szpinaku
• 1/4 szklanki orzechów włoski
• sól himalajska
• 1 ząbek czosnku
• olej tłoczony na zimno
• odrobina syropu z agawy
• sok z cytryny
• kurkuma
Wykonanie:
1. Buraki zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 st i piec 1 godz. aż będą miękkie.
2. Kaszę jaglaną wsypujemy do suchego garnka, podprażamy przez chwilę ciągle mieszając, po czym zalewamy wrzątkiem, odlewamy szum i zalewamy ponownie gorącą wodą. dodajemy 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżkę orzechów włoskich drobno posiekanych, plasterek imbiru, sól , i plasterek cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu aż kasza wchłonie wodę, pod koniec gotowania dodajemy skórkę otartą z cytryny. Wyjmujemy imbir i plaster cytryny.
3. Kaszę odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy pesto. Wszystkie składniki pesto wrzucamy do malaksera i miksujemy na pastę.
4. Przestudzoną kaszę jaglaną mieszamy z pesto i pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami.
5. Upieczone i przestudzone buraki obieramy i wydrążamy za pomocą małej łyżeczki. Do środka wkładamy farsz z kaszy jaglanej zmieszanej z pesto i suszonymi pomidorami.
6. Tak przygotowane buraki można jeszcze zapiec przez ok.10 min w piekarniku.

4 Komentarze

  1. świetny pomysł na buraki! takich jeszcze nie jadłam, tym bardziej nadzianych tak pysznym i zdrowym nadzieniem :)

  2. Wyglądają przepięknie :)

  3. Świetny przepis !!! Uwielbiam buraki!!! :) Bardzo dobry blog o zdrowym odżywianiu. Trzeba propagować sięganie po jak najmniej przetworzone produkty, po zdrową, bezglutenową żywność także. :)

  4. Wyglądają przepysznie! Muszę sama spróbować zrobić takie cudo :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.