zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Pieczone kotleciki jaglono – ziemniaczane z botwiną

| 1 komentarz

kotleciki-botwinkowe3

Coś mi się wydaje że czerwiec upłynie mi w tym roku pod znakiem botwiny. Kiedyś nie szczególnie za nią przepadałam, dziś gości na moim stole niemal codziennie.
Jeszcze do niedawna zagadką było też dla mnie czym różni się od siebie botwina, botwinka i boćwina. Przekonana byłam że to synonimy, ale otóż nie. Boćwina to inna nazwa buraka liściowego o dużych, grubych bogatych w białko liściach. U nas w sumie mało popularna, bardziej znana w krajach śródziemnomorskich. Botwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego czyli tego najbardziej popularnego w naszej kuchni. Botwinka zaś to po prostu zupa z botwiny. Proste!

A wracając do botwiny, kiedy ma się dobre źródło ( u mnie działka Taty) to trzeba korzystać na maksa:). Zajadam się więc pyszną botwinką z mlekiem kokosowym wg receptury Jadłonomii na zmianę z letnią wersją barszczu ukraińskiego wg tego przepisu. A wczoraj całkiem spontanicznie udało mi się przygotować naprawdę smaczne kotleciki. Powstały ze składników które zostały mi po długim weekendzie w lodówce (potrawa z cyklu: „czyszczenie lodówki”). Zmieszałam ugotowane ziemniaki z kaszą jaglaną i botwiną. Do tego podsmażona cebulka i trochę przypraw. A oto szczegółowy przepis.

kotleciki-botwinkowe1

kotleciki-botwinkowe2
Składniki:
2 szklanki ugotowanych i zgniecionych na puree ziemniaków
• 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 2 szklanki pokrojonej drobno botwiny (łodyżki i liście)
• pęczek koperku
• 2 łyżki oleju kokosowego
• 1/2 łyżeczki kurkumy
• 1/2 łyżeczki kuminu mielonego
• kilka gałązek świeżego tymianku
• sól, pieprz

Wykonanie:
1. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju kokosowego, dodać kumin, kurkumę, po chwili wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i dusić przez kilka minut aż się zeszkli.
2. W dużej misce umieścić puree z ziemniaków, kaszę jaglaną, pokrojoną drobno botwinę i koperek, 1 łyżkę oleju kokosowego, usmażoną cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku i pozostałe przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać najlepiej za pomocą dłoni.
3. Z masy formujemy niewielkie kotleciki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem i pieczemy ok 40 min w tem. 200 st C (20 min z jednej i 20 min z drugiej strony).

kolaz2

 

1 komentarz

  1. Zrobiłam wczoraj z połowy porcji i czytając książkę o Simonie Kossak zjadłam wszystkie. To był idealny duet! Kotleciki są przepyszne!

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.