zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Bezglutenowe muffinki z jagodami z mąki kasztanowej od Free Delikatesy Ekologiczne

| 2 komentarzy

muffina2

Od dawna planowałam spróbować mąki kasztanowej. Nasłuchałam się o niej dużo dobrego. O tym że ma bardzo ciekawy smak, że dobrze się sprawdza w wypiekach bezglutenowych ponieważ ma konsystencję najbardziej zbliżoną do mąki pszennej. Że dobrze się rozpuszcza w płynach i jest bardzo odżywcza. Niestety ciężko było mi ją znaleźć. Na szczęście jest taki jeden super zaopatrzony sklep. Nazywa się Free Delikatesy Ekologiczne i znaleźć w nim można całe mnóstwo produktów bezglutenowych, z przeróżnymi mąkami na czele, ale też szereg innych produktów z certyfikatem rolnictwa ekologicznego.

free

free1
Wracając do mąki kasztanowej i samych kasztanów jadalnych, posiadają one ciekawe właściwości prozdrowotne docenione już w średniowieczu przez św. Hildegardę. Posiadają ciepłą termikę, polecane więc są osobom wychłodzonym oraz z niedoborem jang śledziony. Dobrze wpływają na żołądek i wątrobę. Św. Hildegarda polecała miód z mąką kasztanową jako środek leczniczy w przypadku wszelkich dolegliwości wątroby.
Kiedy już mąka kasztanowa, dzięki sklepowi Free Delikatesy Ekologiczne weszła w moje posiadanie, nie miałam wątpliwości co z niej upiekę w pierwszej kolejności. Zamarzyły mi się sezonowe muffinki z jagodami, puszyste i miękkie mimo że bezglutenowe, słodkie mimo że bez cukru no i do tego pełne składników odżywczych. Jednym słowem pyszne i zdrowe. Moje muffinki oprócz mąki kasztanowej mają w sobie mąkę jaglaną i ugotowaną kaszę jaglaną, daktyle oraz zastępujący cukier ksylitol. Oto i one! Koniecznie zróbcie w ten weekend 😉

muffiny6

muffina3
Składniki:
suche:
• 1 szklanka mąki jaglanej BIO
• 1/2 szklanki mąki kasztanowej BIO
• 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy BIO
• szczypta soli
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1/4 szklanki ksylitolu

mokre:
• 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej BIO
• 6 namoczonych w ciepłej wodzie daktyli BIO
• niepełna szklanka mleka kokosowego BIO
• niepełna szklanka mleka roślinnego np. ryżowego
• 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego

1 szklanka jagód
Z podanych składników wychodzi ok 10-12 muffinek.
Wykonanie:
1. Suche składniki mieszamy w większej misce.
2. Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy razem z namoczonymi wcześniej w ciepłej wodzie daktylami. Dodajemy pozostałe mokre składniki i jeszcze raz miksujemy.
3. Do miski z suchymi składnikami wlewamy płynną masę i dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dolewamy trochę któregoś mleka (kokosowego lub ryżowego).
4. Na koniec do ciasta wsypujemy jagody i delikatnie wszystko mieszamy.
5. Ciasto wlewamy do silikonowych lub papierowych papilotek do muffinek
6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok 15- 20 min.

2 Komentarze

  1. ciekawa jestem jak smakują muffinki z tego miksu mąk :)

  2. Wyglądają przepysznie, spróbuje zrobić w ten weekend

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.