https://cbt20.fk.uns.ac.id/terbaru/https://djpen.kemendag.go.id/papamama/demo/http://ct.if.unsoed.ac.id/menang/https://ilmupolitik.uinsgd.ac.id/-/demo/https://pakbejo.jatengprov.go.id/-/demo/
https://karanganbungacilacap.com/https://17slotgacor.com/https://masakannusantara2024.blogspot.com/https://chord2024.com/https://www.kompasko.com/
Placki z cukinii i fasolki mung | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Placki z cukinii i fasolki mung

| 9 komentarzy

placki2

Uwielbiam placki z cukinii. Ostatnio zaczęłam się zastanawiać co zrobić żeby były bardziej odżywcze i zawierały więcej białka. Bardzo szybko przypomniał mi się przepis na dosy które przygotowuje się z namoczonych wcześniej i zmiksowanych na surowo strączków. A gdyby tak taką masę dodać właśnie do startej cukinii? Tak! To był strzał w dziesiątkę. Użyłam moczonej fasolki mung której namoczyłam za dużo na zupę. Zmiksowana fasolka doskonale zastępuje jajko (dodałam jeszcze trochę skrobi kukurydzianej na wszelki wypadek, ale bez niej placki tez się nie będą rozpadać), a poza tym fasolka jest świetnym źródłem białka roślinnego. Jedzone, najlepiej z sezonowa surówka, stanowić mogą pełnowartościowy posiłek. A co najważniejsze placki wyszły bardzo smaczne, polecam na niedzielne śniadanie:) Oto przepis:

fasola
Składniki:
• 1 nieduża cukinia
• 3/4 szklanki fasolki mung moczonej przez min. 12 godz.(po namoczeniu 1 szklanka)
• 1 łyżka mąki z ciecierzycy
• 1 łyżka skrobi kukurydzianej
• 1 ząbek czosnku
• 1 mała cebulka
• sól, pieprz
• 1 łyżeczka bazylii

Wykonanie:
1. Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki, posypujemy odrobiną soli żeby puściła sok i odstawiamy. Na drobnych oczkach tarki ścieramy cebulę.
2. Fasolkę mung odcedzamy z wody w której się moczyła, wrzucamy do blendera razem z 1/4 szklanki wody i miksujemy na gładko. Powinniśmy otrzymać masę o gęstości ciasta naleśnikowego.
3. Z cukinii odciskamy sok, dodajemy zmiksowaną fasolkę, 1 łyżkę mąki z ciecierzycy i łyżkę skrobi kukurydzianej(może być też mąka ziemniaczana). Doprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią, mieszamy.
4. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego do smażenia). Za pomocą łyżki kładziemy na patelnię ciasto i smażymy na złoty kolor z obu stron.

 

9 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.