zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Placki z cukinii i fasolki mung

| 9 komentarzy

placki2

Uwielbiam placki z cukinii. Ostatnio zaczęłam się zastanawiać co zrobić żeby były bardziej odżywcze i zawierały więcej białka. Bardzo szybko przypomniał mi się przepis na dosy które przygotowuje się z namoczonych wcześniej i zmiksowanych na surowo strączków. A gdyby tak taką masę dodać właśnie do startej cukinii? Tak! To był strzał w dziesiątkę. Użyłam moczonej fasolki mung której namoczyłam za dużo na zupę. Zmiksowana fasolka doskonale zastępuje jajko (dodałam jeszcze trochę skrobi kukurydzianej na wszelki wypadek, ale bez niej placki tez się nie będą rozpadać), a poza tym fasolka jest świetnym źródłem białka roślinnego. Jedzone, najlepiej z sezonowa surówka, stanowić mogą pełnowartościowy posiłek. A co najważniejsze placki wyszły bardzo smaczne, polecam na niedzielne śniadanie:) Oto przepis:

fasola
Składniki:
• 1 nieduża cukinia
• 3/4 szklanki fasolki mung moczonej przez min. 12 godz.(po namoczeniu 1 szklanka)
• 1 łyżka mąki z ciecierzycy
• 1 łyżka skrobi kukurydzianej
• 1 ząbek czosnku
• 1 mała cebulka
• sól, pieprz
• 1 łyżeczka bazylii

Wykonanie:
1. Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki, posypujemy odrobiną soli żeby puściła sok i odstawiamy. Na drobnych oczkach tarki ścieramy cebulę.
2. Fasolkę mung odcedzamy z wody w której się moczyła, wrzucamy do blendera razem z 1/4 szklanki wody i miksujemy na gładko. Powinniśmy otrzymać masę o gęstości ciasta naleśnikowego.
3. Z cukinii odciskamy sok, dodajemy zmiksowaną fasolkę, 1 łyżkę mąki z ciecierzycy i łyżkę skrobi kukurydzianej(może być też mąka ziemniaczana). Doprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią, mieszamy.
4. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego do smażenia). Za pomocą łyżki kładziemy na patelnię ciasto i smażymy na złoty kolor z obu stron.

 

9 Komentarze

  1. Super przepis. Zawsze robiłam placki z cukinii z marchewką, więc czas na fasole. Gdzie można kupić fasolę mung?

  2. U mnie też wczoraj były cukiniowe rarytasy:) ale ten przepis wygląda na warty spróbowania:) dzięki!
    Zapraszam do siebie na pewną akcję dotyczącą zdrowia nas, naszych bliskich a szerzej patrząc – całej naszej Planety.
    Pozdrawiam!:)

  3. a ja jeszcze nie robiłam w tym roku placków z cukinią, czas to nadrobić :)

  4. Idalia, w sklepie ze zdrową żywnością na przykład, chociaż dostępna jest również na wagę giełdzie owocowo-warzywnej

  5. Heh śmieszne, bo też uwielbiam te placki tylko zawsze myślałam, że to marny obiad, bo 0 białka, tylko warzywa, tłuszcz i węgle. Teraz już wiem co dodawać, dzięki za ten przepis 😉

  6. Bardzo lubię cukiniowe – zajadamy się w domu od początku sezonu cukiniowego :) z chęcią wypróbuję przepis z fasolką mung – moze tylko dodać smaku.Pozdrawiam

  7. Wilawianki, polecam serdecznie:)

  8. Zrobiłam ,wyszły pyszne ,delikatne w smaku, ciekawe czy można je upiec w piekarniku – będą bardziej dietetyczne ?

  9. Ewo, nigdy ich nie piekłam ale warto spróbować, mysle że powinny wyjść ok:) Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.