Bananowiec – jedne ze smaczniejszych i prostszych ciast jakie często robię. Nie zależnie od tego czy ściśle się trzymam przepisu czy modyfikuję go dodając różne inne składniki, zawsze wychodzi doskonale. Dzięki temu przemycić w nim można różne zdrowe składniki. Tym razem postanowiłam dodać do ciasta coś, co od pewnego czasu wzbudzało moje zainteresowanie – sproszkowane białko konopne, które dostać można w sklepie Free Delikatesy ekologiczne, bardzo dobrze zaopatrzonym sklepie z żywnością organiczną.
Wyczytałam że białko konopne jest obecnie najbardziej kompletnym białkiem pochodzącym z roślin. Jego jakość porównać można do białka mięsa lub jajek. Sproszkowane białko konopne to bardzo cenny i ciekawy dodatek do diety nie tylko dla osób będących na diecie wegetariańskiej, czy wegańskiej. Można je dodawać do koktajli, muesli oraz do wypieków co też i ja uczyniłam.
A wracając do przepisu, większość składników pochodzi ze sklepu Free Delikatesy Ekologiczne. Dynia dodaje ciastu pięknego pomarańczowego koloru i sprawia że ciasto jest mniej słodkie niż z samymi bananami . Urzekło połączenie delikatnie słodkiego smaku bananów i kwaskowatych śliwek. Orzechy i czekolada stanowią miłą niespodziankę i przysłowiową „wisienkę na torcie”. Dodatki możecie dowolnie modyfikować, cokolwiek byście nie dodali i tak na pewno wyjdzie.
Składniki:
suche:
• 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
• 1/4 szklanki cukru trzcinowego
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżka białka konopnego w proszku
• szczypta soli
mokre:
• 5 łyżek oleju
• 1/3 szklanki mleka owsianego ( u mnie z wanilią)
• 1 duży, przejrzały banan najlepiej BIO
• 3/4 szklanki puree z dyni (zmiksowana , upieczona dynia, u mnie hokkaido)
dodatki:
• ok 5 śliwek węgierek
• kilka orzechów pekan (lub włoskich)
• 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady ( u mnie 75 % kakao)
Wykonanie:
1. Mąkę przesiewamy do większej miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, szczypta soli i białkiem konopnym.
2. Mokre składniki: czyli banany, puree z dyni, olej i mleko miksujemy z cukrem na gładka masę.
3. Do mokrych składników stopniowo wsypujemy suche i wszystko miksujemy.
3. Śliwki kroimy na pół i wyjmujemy pestki, czekoladę siekamy nożem na mniejsze kawałki. Podobnie robimy z orzechami, ale zostawiamy kilka w całości. Czekoladą i posiekane orzechy wrzucamy do ciasta i mieszamy.
4. Do wysmarowanej olejem, lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki wlewamy ciasto. Na wierzch kładziemy śliwki i orzechy. Pieczemy ok 50 min w temp. 180 – 200 st C
5. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia lub zjadamy na ciepło.
4 Komentarze
Skomentuj