zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Jaglany poniedziałek. Kasza jaglana z batatami, porem, gotowana w soku z buraków

| 1 komentarz

kaszaaa2

 

Kasza jaglana gości na moim stole bardzo często, a po lekturze znakomitej książki Marka Zaremby Jaglany detoks, raz w tygodniu jest podstawą całego mojego jednodniowego menu. Jako dzień jaglanego postu wybrałam poniedziałek. Wiadomo, wszystkie dobre zmiany zaczynamy od poniedziałku. I tak już zostało. Jaglany poniedziałek na stałe wpisał się w mój cotygodniowy grafik.
Dlaczego kasza jaglana?
Kasza jaglana to najzdrowsza z polskich kasz. Zasobna w wiele witamin i minerałów, w tym duże ilości żelaza, magnezu i krzemu. Posiada wspaniały zestaw aminokwasów(tych egzogennych zawiera więcej niż inne zboża), dobrze przyswajalne białko, jest bezglutenowa, ale najważniejszą jej cechą jest to, że jest silnie zasadotwórcza, a więc odkwasza nasz organizm, pomaga usuwać złogi i toksyny a nawet metale ciężkie. Usuwa z organizmu nadmiar wilgoci i śluzu odpowiedzialnego za częste stany zapalne. A jakby tego było mało, jest skuteczną bronią w walce z Candidą.
Dlaczego jaglany poniedziałek?
Żyjemy w świecie pełnym toksyn. Nasza dieta jest najczęściej silnie zakwaszająca, szczególnie gdy spożywamy mięso, nabiał, rafinowany cukier, kawę. Nawet jeśli odżywiamy sie względnie zdrowo, ale żyjemy w permanentnym stresie, mieszkamy w zanieczyszczonym mieście, pijemy zanieczyszczoną wodę, pH naszego organizmu niebezpiecznie lawiruje na niskim poziomie.
Dlatego tak ważny jest detoks oraz dieta zasadotwórcza. Marek Zaremba w swojej książce proponuje 7-dniowy post oparty na kaszy jaglanej. Jeśli jesteśmy bardzo zakwaszeni warto zacząć właśnie od takiego detoksu. Jeżeli na sam dźwięk słowa „detoks” macie ciarki na ciele, muszę Was uspokoić, to bardzo łagodna, bezpieczna i przyjemna kuracja w porównaniu do innych restrykcyjnych diet. Wystarczy 7 dni na pysznych daniach na bazie kaszy jaglanej aby poczuć się lepiej. A o samej książce pisałam już TUTAJ.

Ale jeśli 7 dni to dla Was za dużo, albo jeśli pomyślnie przejdziecie detoks 7-dniowy i zapragniecie utrwalić zdrowy nawyk jadania „królowej z kasz”, warto do swojego życia wprowadzić „jaglany poniedziałek”.
Na czym to polega?
To proste. Tego dnia niech Twoje każde danie (śniadanie, drugie śniadanie, obiad i kolacja) będzie przygotowane na bazie kaszy jaglanej. Pamiętaj aby tego dnia nie spożywać: nabiału i innego białka zwierzęcego, produktów z glutenem, produktów przetworzonych, cukru, nie pij wtedy kawy ani czarnej herbaty. Obecnie Internet pęka w szwach od zdrowych przepisów z kaszą jaglaną w roli głównej. Na samej ekoquchni też znajdziecie ich co niemiara idealnych do jaglanego detoksu. O, na przykład takich:

Buraki faszerowane kaszą jaglaną z szpinakowym pesto.

buraki1

Jaglanka z mlekiem kokosowym z karmelizowanymi morelami i borówkami

jaglanka

Pieczone kotleciki jaglano – ziemniaczane z botwiną

kotleciki-botwinkowe3

A dziś dołączam zupełnie nowy przepis z kaszą jaglaną w roli głównej:
Kasza jaglana z batatami, porem, gotowana w soku z buraka

kasza-jag1
Składniki:
(na 2 porcje)
¾ szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki świeżego soku z buraka
1 batat średniej wielkości
1 por (biała cześć)
½ kwaśnego jabłka
1 plasterek cytryny
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka tymianku
2 ząbki czosnku
pęczek szczypiorku
2 łyżki oleju (np. kokosowego)
Wykonanie:
1. Kaszę wsypujemy do garnka i prażymy przez chwilę na sucho ciągle mieszając. Wlewamy wrzątek, mieszamy i wylewamy wodę (możemy to zrobić na sitku). następnie zalewamy kaszę 1 szklanka wrzątku. gotujemy az wchłonie cała wodę.
2. Gdy woda zostanie wchłonięta zalewamy kaszę 1 szklanką świeżego soku z buraków. gotujemy, dodajemy sól. Jesli po wchłonięciu soku kasza nadal będzie twarda dolewamy więcej soku.
3. Batata kroimy w drobna kostkę 1 cm x 1 cm., pora przekrajamy wzdłuż na pól, potem jeszcze raz na pół i w plasterki
4. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy batata, solimy i smażymy często mieszając na dość dużym ogniu, wsypujemy mielony kumin.
5. Kiedy batat zmięknie, dodajemy pokrojonego pora i wyciśnięty czosnek oraz tymianek. Smażymy często mieszając około 5 min. W miarę potrzeby dodajemy oleju.
6. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłko i smażymy jeszcze parę minut.
7. Na koniec dodajemy ugotowana w soku z buraka kasze jaglaną i szczypiorek, mieszamy.
8. Podajemy posypaną szczypiorkiem.

1 komentarz

  1. Ale uczta z moją ukochaną kaszą w roli głównej.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.