zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Curry z ciecierzycą i chlebki naan z semoliną

| 0 komentarzy

curry-naan1

Ostatni dzień marca. Moje ciało czuje wiosnę każdą komórką. Nie da się jej nie czuć, potrzeba jeszcze tylko trochę ciepłego deszczu, trochę więcej ciepła słońca żeby wszystko ruszyło do góry, żeby świat się zazielenił. Póki co otacza nas jeszcze szarość, a chłód nie pozwala rozpiąć kurtki. Dlatego ciągle jeszcze na moim talerzu dania ciepłe, rozgrzewające, delikatnie wzbogacone świeżymi kiełkami lub inną pierwszą zieleniną.

Pisałam już chyba kiedyś że uwielbiam kuchnię indyjską z całą jej gamą rozgrzewających curry. Dziś też uszczęśliwiło mnie proste curry z ciecierzycą. Z dodatkiem suszonych śliwek kalifornijskich, kalafiora i oczywiście mleka kokosowego.  Proste i szybkie bo do jego przygotowania użyłam gotowej, a na dodatek ekologicznej ciecierzycy z zalewy firmy BioEuropa dystrybuowanej przez Bioplanet. Jest to bardzo fajne rozwiązanie dla tych wszystkich którzy nie mają czasu na moczenie i gotowanie surowej ciecierzycy, a są sceptycznie nastawieni do strączków puszkowanych.

bioplanet1

ciecierzyca1

Curry z ciecierzycą i suszoną śliwką

Składniki:

  • 1 słoiczek ekologicznej ciecierzycy w zalewie
  • ½ małego kalafiora
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 nie duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • ½ papryczki chili
  • 4-5 suszonych śliwek kalifornijskich Bioplanet
  • 1 mała puszka mleka kokosowego
  • ½ puszki pomidorów puszkowanych
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki garam masali
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • Sól
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy przyprawy: kumin, kolendrę, garam masalę, kurkumę. Mieszamy przyprawy z gorącym olejem, kiedy poczujemy przyjemny zapach, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, starty imbir, pokrojoną drobno papryczkę chilii i czosnek.
  2. Smażymy przez chwilę ciągle mieszając, dodajemy rozdrobniony kalafior. Solimy. Zalewamy wszystko szklanką wody lub bulionu i gotujemy aż kalafior będzie al dente. W razie potrzeby dolewamy wody.
  3. Na patelnię wrzucamy pokrojone suszone śliwki a następnie pomidory z puszki. Gotujemy 5 min. ,wsypujemy odcedzoną z zalewy ciecierzycę, mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem. Wlewamy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze przez chwilę.

Nic tak nie pasuje do dobrego curry jak tradycyjne chlebki naan. Te wypiekane z ciasta drożdżowego placki są nieodłącznym elementem kuchni indyjskiej. Ja ciasto na chlebki naan wzbogaciłam mąką z pszenicy durum firmy Bioplanet którą miałam ostatnio okazję testować.

Pszenica durum to jeden z rodzajów pszenicy który odznacza się większą twardością i szklistością ziaren oraz bursztynowo- żółtą barwą. Jest też bardziej wartościowa pod względem odżywczym niż zwykła  pszenica. Mąka z pszenicy durum to semolina.  Przypomina trochę  bardzo drobną kaszkę niż mąkę. Z semoliny wytwarza się głównie  makaron oraz kaszę kus kus. Makaron z durum jest bardziej zwarty niż ze zwykłej pszenicy i ma ciemniejszy, żółty kolor.

durum1

Mąka durum  ma wiele innych zalet: niższy indeks glikemiczny, bogactwo witamin, minerałów i błonnika, szczególnie w witaminy z grupy B. Zawiera też sporo cynku, luteinę dobrze działającą na wzrok i dużo kwasu foliowego. Niestety jak każdy produkt z pszenicy zawiera gluten więc osoby z nietolerancją tego białka muszą jej unikać.

Nie tylko do  wyrobu makaronów i kuskusu używa się mąki z durum. Doskonale się sprawdza w różnych wypiekach. Jest znakomita do  wyrobu pizzy i innych podobnych wypieków drożdżowych np.  właśnie chlebków naan. Nadaje ona tym wypiekom przyjemnej chrupkości.

 

naan1

Chlebki naan z semoliną

Składniki:

  • 1 szklanka mąki z durum (semoliny)
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 750
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • Porządna szczypta soli
  • 3/4  szklanki ciepłej wody lub mleka roślinnego
  • 3 łyżki jogurtu lub śmietanki roślinnej
  • Czarny sezam do posypania (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Drożdże rozpuszczamy w ¼ szklanki ciepłej wody razem z cukrem i odstawiamy na  10-15 min do wyrośnięcia.
  2. W większej misce mieszamy oba rodzaje mąki, dodajemy sól, proszek do pieczenia. Kiedy drożdże trochę popracują wlewamy je do mąki, dodajemy też olej, śmietankę lub jogurt i zagniatamy ciasto. Odkładamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  3. Ciasto dzielimy na kilka części w zależności od tego ile chlebków chcemy otrzymać. U mnie wyszło 8 małych naanów wielkości placka. Każdy kawałek rozwałkowujemy, posypujemy mąką i/lub czarnym sezamem. I pieczemy ok. 15 min w tem 200 st. C

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.