Dziś jaglany poniedziałek czyli detoks po weekendowych grzeszkach. Ale czy szarlotka to na pewno dobry pomysł na detoks? Otóż tak! TA szarlotka zdecydowanie. Bo jest bez cukru, bez pszennej mąki, na spodzie z kaszy jaglanej z dodatkiem mąki kasztanowej która dobrze działa na wątrobę. A przepis pochodzi z książki Marka Zaremby Jaglany Detoks o której pisałam TUTAJ. A już 13 kwietnia premiera kolejnej książki autora bloga gotujzdrowo.com „Lecznie dietą. Wygraj z candidą” która, jestem przekonana będzie kolejna świetną pozycją z inspirującymi przepisami na zdrowe dania. Tymczasem zapraszam na szarlotkę.
Szarlotka jaglana
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 łyżka sezamu
- 1/2 szklanki mąki kasztanowej
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 1/3 szklanki mleka roślinnego
farsz
- 1 kg słodko- kwaśnych jabłek
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżka jagód goi
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 10 daktyli
- 2 łyżki syropu z agawy
Wykonanie:
- Daktyle kroimy w cienkie paseczki i zalewamy gorącą wodą. Moczymy 10-20 min.
- Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego, wrzucamy pokrojone jabłka, dodajemy żurawinę, jagody Goji, cynamon i kardamon i namoczone wcześniej w ciepłej wodzie daktyle. Dusimy do miękkości. Jeżeli jabłka są zbyt kwaśne możemy dodać jeszcze 1 łyżkę syropu z agawy
- Ugotowaną najlepiej jeszcze ciepłą kaszę jaglaną mieszamy z mąką kasztanową, sezamem, mlekiem roślinnym i olejem kokosowym i dokładnie mieszamy.
- Powstałe ciasto wykładamy w tortownicy o śr. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15 min w tem. 180 st C.
- Po 15 min. wyjmujemy ciasto i wykładamy na wierzch prażone jabłka z żurawiną i goją. Posypujemy płatkami migdałowymi lub orzechami włoskimi. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy jeszcze 30 min.
5 Komentarze
Skomentuj