Całkiem niedawno odkryłam rewelacyjne połączenia smaków: duszonych z cebulką pieczarek i sezamowej pasty tahini. Postanowiłam że muszę wykorzystać ten duet w jakimś bardziej wyrafinowanym przepisie a nie tylko w „zwyczajnych” smażonych z cebulką pieczarkach do chleba. I tak powstał przepis na strogonow z pieczarek portobello które uwielbiam i o których pisałam już kiedyś tutaj. Połączenie duszonych z cebulą portobello ze słodkawymi warzywami korzeniowymi: marchewką i pietruszką daje niesamowicie kojący i przyjemny smak. Tahina ten smak podkręca i sprawia że potrawa jest bardziej kremowa. Danie dobrze smakuje z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną, ale również makaronem gryczanym ( u mnie makaron 100% gryki, wygląda jak czekoladowy:))
Składniki na 2 porcje:
- 4 pieczarki portobello
- 1 spora marchewka
- 1/2 korzenia pietruszki
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- płaska łyżeczka kurkumy
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka suszej natki pietruszki
- sól, pieprz świeżo mielony
- 2 łyżki tahiny
- natka pietruszki lub kolendra do posypania
Wykonanie:
- Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry (tylko kapelusze), marchewkę i pietruszkę kroimy w słupki, cebulę w piórka, czosnek wyciskamy przez praskę.
- Na patelni rozgrzewamy olej ( u mnie kokosowy), wrzucamy cebulę, smażymy 2 min. ciągle mieszając, po czym wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, potem czosnek. Mieszamy dodajemy sól i świeżo zmielony pieprz oraz pozostałe przyprawy. Dusimy do 10 min, pod koniec dodajemy 2 łyżki tahiny.
- W tym samym czasie do drugiego garnka wrzucamy pokrojoną w słupki marchewkę i pietruszkę, zalewamy wrzącą wodą (lub bulionem warzywnym) tak, aby tylko zakryła warzywa, dodajemy szczyptę soli, gotujemy 5 min. aż warzywa będą al’ dente.
Smacznego!
Zobacz również:
Karnawałowe przekąski z Free Delikatesy Ekologiczne: pieczarki portobello na dwa sposoby