zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Andrzejkowa sałatka z pieczonych warzyw z komosą ryżową i olejem z pestek dyni z firmy Bioplanet

| 0 komentarzy

salatka

Każdy ma swoją ulubioną sałatkę. Mam i ja. I robię ją uparcie na wszystkie możliwe imprezy: czy to andrzejki , sylwester , urodziny  czy zwykłe odwiedziny przyjaciółki. No bo dlaczegóż bym nie miała jej robić skoro jest tak pyszna i dostaje zawsze mnóstwo pochwał. Czasem trochę zmodyfikuję składniki. Zamiast kaszy jaglanej dodam gryczaną lub jak w tym przypadku quinoę, a oprócz pieczonych buraków dodam jeszcze inne pieczone warzywa, np., świetnie tu pasującą dynię Hokkaido. Dzisiejsza wersja ulubionej sałatki wzbogacona jest dodatkowo o bardzo zdrowy olej z pestek dyni  który otrzymałam do przetestowania od firmy Bioplanet, oraz wegańską fetę która można zrobić samodzielnie z tofu lub kupić gotową.

Olej z pestek dyni to produkt wart szczególnej uwagi, który powinien zagościć w lodówce każdej osoby dbającej o zdrowie. To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów.  Dużo w nim Wit. A, D i E oraz witamin z grupy B. Z minerałów olej z pestek dyni poszczycić się może bardzo dużą ilością selenu i cynku czyli pierwiastków dobrze wpływających na naszą odporność.

Pestki z dyni, jak również wytwarzany z nich olej wykorzystywane są w medycynie naturalnej do leczenia pasożytów przewodu pokarmowego, na stany zapalne dróg moczowych. Olej z pestek dyni korzystnie wpływa na funkcjonowanie gruczołu krokowego u mężczyzn, zapobiegając tym samym nowotworowi prostaty.

Ale oprócz tego że zdrowy olej z pestek  z dyni jest przede wszystkim smaczny i świetnie wzbogaca smak przede wszystkim sałatek, lub pieczonych warzyw, gdyż do smażenia się nie nadaje. Ma charakterystyczny ziemno zielony kolor i orzechowy smak.  U mnie najczęściej jest składnikiem dressingów do sałatek. Chlust oleju z pestek dyni dodaję również do zupy dyniowej. Tymczasem przepis na pyszna sałatkę w sam raz na dzisiejsze andrzejki :)

img_0114

Składniki:

  • 4 buraki
  • ½ nie dużej dyni Hokkaido
  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryz owej
  • 1 opakowanie rukoli
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki pestek z dyni
  • 3 łyżki pokrojonej w kostkę wegańskiej fety

Dressing:

  • 5 łyżek oleju z pestek dyni
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy
  • Szczypta soli
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temp. 200 st ok. 1 godz. lub dłużej jeśli są jeszcze twarde. Dynię kroimy w kostkę, mieszamy z solą, tymiankiem i olejem. Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 min w 200 st.
  2. Na suchej patelni podprażamy pestki z dyni i pestki słonecznika
  3. W nie dużej miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki dressingu
  4. Upieczone i przestudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub półplasterki. Do większej miski wsypujemy ugotowaną wcześniej komosę ryżową, pokrojone  buraki, upieczona dynię, pokrojoną fetę i gotowy dressing wszystko delikatnie mieszamy/
  5. Przed podaniem na dużym talerzu rozkładamy listki rukoli, na nich wykładamy sałatkę którą posypujemy prażonymi pestkami. Na koniec polewamy wszystko jeszcze olejem z pestek dyni

 

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.