zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Wigilijny budyń piernikowo – makowy i ekologiczny kompot z suszu

| 3 komentarzy

budyn2

Dziś już drugi dzień zimy a do Wigilii niespełna dwa dni. To podwójna radość: w końcu dni pomaleńku będą coraz dłuższe no i w końcu usiądziemy całą rodzina do wspólnego stołu, co niestety nie zdarza się zbyt często… W domu pachnie suszonymi grzybami i przyprawą do piernika. Menu na ten najpiękniejszy wieczór od dawna ustalone, tylko sprzątać się nie chce jak nigdy przedtem… Może to przez tą szaro burą pogodę..

No ale wracając do Wigilijnego menu, mimo że dania są u mnie zazwyczaj  tradycyjne, zawsze staram się przemycić coś nowego. Ostatnio pomyślałam o jakimś ciekawym wigilijnym deserze, bo zazwyczaj jest to uwielbiana przez wszystkich w mojej rodzicie kucia. Ponieważ jak wiecie jestem wielką fanką kaszy jaglanej, pomyślałam, że może i na Wigilię dać jej szansę. I tak narodził się pomysł na jaglany budyniu z makiem i przyprawą piernikową. Jest naprawdę pyszny. Może spróbujecie podać go w tym roku u siebie?

img_0127

 

Świąteczny budyń jaglany z makiem i przyprawą piernikową

Składniki:

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka migdałowego lub z orzechów laskowych (ostatecznie każdego innego mleka roślinnego)
  • 1/2  puszki mleka kokosowego z dużą zawartością kokosa
  • Sok z ½ cytryny
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • 1/2  szklanki maku (można dodać więcej)
  • Orzechy włoskie do dekoracji

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem. Zlewamy wodę do zlewu po czym ponownie zalewamy 1,5 szklanki wody. Dodajemy szczyptę soli. Gdy kasza wchłonie wodę dolewamy mleko migdałowe.
  2. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski. Dodajemy mleko kokosowe, sok z cytryny, syrop z agawy i miksujemy wszystko ręcznym blenderem na gładki krem. Dodajemy przyprawę piernikową i ponownie miksujemy przez chwilę. Wsypujemy mak i mieszamy wszystko łyżką.

 

img_0141

Wigilijny kompot z owoców suszonych

Od kilku lat nie wyobrażam sobie Wigilii bez kompotu z suszonych owoców, chociaż kiedyś za nim nie przepadałam. Na kompot idealny najlepiej samemu nasuszyć jabłek i gruszek jesienią. Jeśli jednak nie mamy na to czasu, firma bioplanet przyszła z pomocą i skomponowała fantastyczną mieszankę wiglijną w której skład wchodzą suszone jabłka, gruszki, śliwki, suszone morele i daktyle. Wszystkie składniki są najwyższej jakości i pochodzą  z ekologicznych sadów. Nie  są poza tym  siarkowane jak to często bywa w przypadku suszonych śliwek czy moreli. Kompot dobrze wzbogacić o aromatyczne, korzenne przyprawy. Ja dodaję korę cynamonu, goździki i kilka plasterków imbiru żeby był bardziej rozgrzewający.

Składniki:

  • 2 opakowania mieszanki wigilijnej bioplanet
  • 1laska cynamonu
  • kilka goździków
  • 4 plasterki imbiru
  • 4 plasterki cytryny lub pomarańczy
  • garść orzechów włoskich
  • 2 litry wody

Wykonanie:

  1. Suszone owoce oraz orzechy wsypujemy do większego garnka. Zalewamy wrzącą wodą. Dodajemy cynamon, goździki, imbir. gotujemy ok 40 min na wolnym ogniu.
  2. Pod koniec gotowania wrzucamy plasterki cytryny lub pomarańcza a jesli kompot jest zbyt słodki trochę soku z cytryny.

 

3 Komentarze

  1. Mam ochotę zrobić wszystko. Dzięki za przepisy!

  2. Wow! Jest to dla mnie totalnie zaskakujący przepis! W życiu nie skojarzyłabym budyniu z makiem, ale chyba może to zadziałać 😉

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.