W zeszły weekend opuściliśmy nasze ukochane Podlasie i udaliśmy się w równie piękny rejon Polski, a mianowicie do Krainy wąwozów lessowych. Kazimierz Dolny, chyba najbardziej urokliwe miasteczko tych terenów odwiedzaliśmy już parokrotnie i bez wątpienia jest to obowiązkowe do zaliczenia miejsce na mapie Polski. Malutkie, urokliwe doskonałe na romantyczny weekend z ukochanym … Zadziwiło mnie jednak trochę, że przyjeżdżający tu turyści ograniczają się jedynie do przepięknej jakby nie było Starówki oraz Góry Trzech Krzyży z przepiękną panoramą miasteczka i Wisły. Czyżby nie zdawali sobie sprawy jak piękne jest otoczenie samego miasta? Cudowne o tej porze roku liściaste lasy które przepełnia śpiew ptaków, pełne głębokich i tajemniczych wąwozów, urocze wioseczki z drewnianą zabudową… Wybierając się na spacer szlakiem w kierunku wsi Mięcmierz nie spotkaliśmy na swej drodze ani jednej osoby, chociaż może to i dobrze…
Oczywiście podczas tak przyjemnej wycieczki nie mogło zabraknąć dobrego prowiantu. Tym razem pierwsze skrzypce grały zielone kotleciki z zielonego groszku, kaszy jaglanej, marchewki, prażonych pestek słonecznika i sezamu oraz dużej ilości duszonego szpinaku. Przepis zainspirowany propozycją Jadłonomii na najlepsze wegeburgery z moimi dużymi modyfikacjami.
Składniki:
2 szklanki ugotowanego zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka startej na grubszych oczkach marchewki
2 garści szpinaku
1 pęczek natki pietruszki
1 cebula
2 ząbki czosnku
½ szklanki podprażonych na suchej patelni ziarenek słonecznika
½ szklanki podprażonego sezamu
2 łyżki maki z ciecierzycy lub skrobi kukurydzianej
2-3 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny
Sól, pieprz
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki imbiru
Ugotowany groszek wrzucić do malaksera z 2 ząbkami czosnku i 2 łyżkami cytryny i zmiksować ( ale nie na bardzo jednolita masę) posolić do smaku. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, dodać szpinak i kurkumę i dusić jeszcze przez chwilę na niewielkim ogniu. Zmiksowany groszek, ugotowaną kaszę jaglaną, posiekana natkę pietruszki, szpinak z cebulką a także pestki słonecznika, sezam i marchewkę oraz mąkę i olej umieścić w większej misce i wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej ręką). Dodać przyprawy, jeszcze raz wymieszać i formować kulki wielkości mandarynki. Rozpłaszczone kulki można obtaczać w zmielonych płatkach owsianych i smażyć na patelni lub upiec w piekarniku ( po 20 min. z każdej strony przy 200 st C). Podawać z kaszą lub w bułce jako burgery z ulubioną surówką. Smacznego!
5 Komentarze
Skomentuj