Pieczeń rzymska z jajkiem robiona przez moją mamę była jednym ze smaczniejszych wielkanocnych rarytasów na które czekałam z niecierpliwością. Ale to było dawno i nieprawda, teraz jej miejsce zajęła równie pyszna a jednak wegańska pieczeń z mojej ukochanej zielonej soczewicy. Z marcheweczką zamiast jaka:).
Farsz na tę pieczeń*, czy jak kto woli klops, jest idealnym farszem udającym mielone mięso. Bardzo intensywny w smaku, pełen umami dzięki grzybom i sosowi sojowemu. Nieznaczny stopień rozdrobnienia soczewicy, sprawia, że udaje ona „mielone” nawet pod względem tekstury. Można z niego robić przeróżne potrawy naśladujące dania z mięsem mielonym: pulpeciki, kotlety a nawet „mięso” na spaghetti. Polecam go więc przede wszystkim początkującym wegetarianinom lub weganinom którzy tęsknią do smaku mięsa, lub po prostu przyzwyczajeni są do tradycyjnym mięsnych potraw.
Składniki:
- 1,5 szklanki zielonej soczewicy (przepłukanej i moczonej przez ½ godz. w wodzie)
- 2-3 liście laurowe
- 10-15 pieczarek
- Kilka suszonych grzybów namoczonych w cieplej wodzie (opcjonalnie)
- 1 długa i w miarę równa marchewka
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki czerwonego wina
- ½ szklanki bulionu grzybowego lub warzywnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- ¾ szklanki płatków owsianych, najlepiej górskich (u mnie bezglutenowych)
- 1 „jajko” lniane czyli 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego zalana 3 łyżkami ciepłej wody
- 1 łyżeczka przyprawy do warzyw strączkowych
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Wykonanie:
- Soczewicę wsypać do garnka, zalać 2 szklankami wody, doprowadzić do wrzenia. Wrzucić listki laurowe, łyżeczkę suszonej pietruszki i suszonego czosnku. Gotować ok. 10 min, pod koniec gotowania posolić ( soczewica musi być lekko niedogotowana)
- Ugotowaną soczewicę zdjąć z ognia, przecedzić, wyjąć listki laurowe, odstawić aby trochę przestygła.
- Marchewkę obrać i ugotować w całości tak aby była al’dente
- Do malaksera lub innego robota kuchennego wrzucić pieczarki, suszone grzyby, soczewicę i zmiksować niezbyt drobno.
- Cebulę pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, a po chwili rozdrobnioną soczewicę z grzybami. Smażyć krótko ciągle mieszając. Dodać wyciśnięty czosnek, przyprawy wino i bulion. Na koniec dodać płatki owsiane. Gotować na wolnym ogniu aż płyn po części odparuje a po części zostanie wchłonięty przez płatki owsiane. Doprawić pieprzem i solą, sosem sojowym i innymi ulubionymi przyprawami.
- Odstawić z ognia i pozostawić do ostygnięcia
- Rozgrzać piekarnik do 190 st C
- Do wysmarowanej olejem blaszki włożyć połowę farszu mocno go dociskając. Na środku położyć marchewkę na którą nałożyć resztę farszu, ponownie docisnąć.
- Piec ok. 35-40 min, przed podaniem dobrze wystudzić, aby się nie rozwalała.
*przepis na farsz pochodzi z bloga ohmyvwggies.com w którym użyty jest do „mięsnych” kuleczek do spaghetti