https://stok.bte.co.id/pg/ https://coverage.bte.co.id/public/play/ https://lapor.bte.co.id/rungkat/ https://itj.jakartamrt.co.id/data/ https://dev.idcomm.id/wp-includes/IXR/slot-gacor/
https://karanganbungacilacap.com/https://17slotgacor.com/https://masakannusantara2024.blogspot.com/https://chord2024.com/https://www.kompasko.com/
Wegańska „pieczeń rzymska” z marchewką zamiast jajka | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Wegańska „pieczeń rzymska” z marchewką zamiast jajka

| 0 komentarzy

pieczen1

Pieczeń rzymska z jajkiem robiona przez moją mamę  była jednym ze smaczniejszych wielkanocnych rarytasów na które czekałam z niecierpliwością.  Ale to było dawno i nieprawda, teraz jej miejsce zajęła równie pyszna a jednak wegańska pieczeń z mojej ukochanej zielonej soczewicy. Z marcheweczką zamiast jaka:).

Farsz na tę  pieczeń*, czy jak kto woli klops, jest idealnym farszem udającym mielone mięso. Bardzo intensywny w smaku, pełen umami dzięki grzybom i sosowi sojowemu. Nieznaczny stopień rozdrobnienia soczewicy, sprawia, że udaje ona „mielone” nawet pod względem tekstury.  Można z niego robić przeróżne potrawy naśladujące dania z mięsem mielonym: pulpeciki, kotlety a nawet „mięso” na spaghetti. Polecam go więc przede wszystkim początkującym wegetarianinom lub weganinom  którzy tęsknią do smaku mięsa, lub po prostu przyzwyczajeni są do tradycyjnym mięsnych potraw.

pieczen2

pieczen

Składniki:

  • 1,5 szklanki zielonej soczewicy (przepłukanej i moczonej przez ½ godz. w wodzie)
  • 2-3 liście laurowe
  • 10-15 pieczarek
  • Kilka suszonych grzybów namoczonych w cieplej wodzie (opcjonalnie)
  • 1 długa i w miarę równa marchewka
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czerwonego wina
  • ½ szklanki bulionu grzybowego lub warzywnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • ¾ szklanki płatków owsianych, najlepiej górskich (u mnie bezglutenowych)
  • 1 „jajko” lniane czyli 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego zalana 3 łyżkami ciepłej wody
  • 1 łyżeczka przyprawy do warzyw strączkowych
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Soczewicę wsypać do garnka, zalać 2 szklankami wody, doprowadzić do wrzenia. Wrzucić listki laurowe, łyżeczkę suszonej pietruszki i suszonego czosnku. Gotować ok. 10 min, pod koniec gotowania posolić ( soczewica musi być lekko niedogotowana)
  2. Ugotowaną soczewicę zdjąć z ognia, przecedzić, wyjąć listki laurowe, odstawić aby trochę przestygła.
  3. Marchewkę obrać  i ugotować w całości tak aby była al’dente
  4. Do malaksera lub innego robota kuchennego wrzucić pieczarki, suszone grzyby, soczewicę i zmiksować niezbyt drobno.
  5. Cebulę pokroić w kostkę.
  6. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, a po chwili rozdrobnioną soczewicę z grzybami. Smażyć krótko ciągle mieszając. Dodać wyciśnięty czosnek, przyprawy wino i bulion. Na koniec dodać płatki owsiane. Gotować na wolnym ogniu aż płyn po części odparuje a po części zostanie wchłonięty przez płatki owsiane. Doprawić pieprzem i solą, sosem sojowym i innymi ulubionymi przyprawami.
  7. Odstawić z ognia i pozostawić do ostygnięcia
  8. Rozgrzać piekarnik do 190 st C
  9. Do wysmarowanej olejem blaszki włożyć połowę farszu mocno go dociskając. Na środku położyć marchewkę na którą nałożyć resztę farszu, ponownie docisnąć.
  10. Piec ok. 35-40 min, przed podaniem dobrze wystudzić, aby się nie rozwalała.

*przepis na farsz pochodzi z bloga ohmyvwggies.com w którym użyty jest do „mięsnych” kuleczek do spaghetti

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.