slot pulsaslot gacor hari inisitus slot gacorslot gacorslot gacor terbaikslot gacor terbaruslot deposit pulsaslot gacor terbaik dan terpercayaslot demo gratisslot gacor terbaruslot demoslot gacor terbaruslot gacor
https://www.ui.ac.id/download/brosur/ https://kepegawaian.madina.go.id/app/ https://sikd.untirta.ac.id/uploads/ https://e-learning.uniba-bpn.ac.id/rahasia/app.html https://e-learning.uniba-bpn.ac.id/report/demo/ https://e-learning.poltekpel-banten.ac.id/app/app.html https://e-learning.unim.ac.id/course/sgacor/ http://e-learning.um.ac.id/theme/app/ https://spada.upnyk.ac.id/group/jurusan/ https://pengaduan.dgip.go.id/img/menu/ https://disperindag.paserkab.go.id/system/ https://sigastra.radenintan.ac.id/img/berkas/ https://sidinar.bnn.go.id/assets/demo/ https://dpkp2.paserkab.go.id/img/ https://sista4.peruri.co.id/img/ https://mbkm.fik.dinus.ac.id/system/Pager/
Makaron soba z kiełkami i pesto z rukoli | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Makaron soba z kiełkami i pesto z rukoli

| 2 komentarze

Moja kuchnia przypomina ostatnio małą szklarenkę. Na Wszystkich półkach stoją tacki, słoiczki lub kiełkownice a w nich będące na różnym etapie rozwoju kiełki. A wszystko za sprawą zbliżających się wiosennych warsztatów które poprowadzę juz w najbliższą sobotę w Białymstoku.

Marzec to miesiąc w którym szczególnie warto sięgnąć po te malutkie, zielone bomby witaminowe. Jeśli spojrzelibyście na kalendarz sezonowości warzyw i owoców, zauważylibyście, że jest to miesiąc w zasadzie „martwy”. Przechowywane przez zimę warzywa korzeniowe są już u krańca sił, nie posiadają już tylu witamin i minerałów co zaraz po zbiorach… Kupowania sztucznie wyhodowanych, nafaszerowanych azotanami nowalijek też zdecydowanie odradzam. No więc co mamy robić aby  zaspokoić swoje pozimowe  pragnienie na witaminy, minerały i żeby nabrać więcej energii? Odpowiedź jest prosta: iść do sklepu, najlepiej ze zdrową żywnością, kupić kilka torebek z nasionkami (specjalnie do kiełkowania przeznaczonymi) i zacząć przygodę z kiełkowaniem. O właściwościach poszczególnych kiełków oraz metodach ich hodowania powiem na warsztatach, a tych którzy nie będą mogli w nich uczestniczyć odsyłam do najlepszego chyba w polskim Internecie źródła wiedzy o kiełkach, czyli strony: www.kielki.info.

Kiełki najlepiej jeść na surowo i większość z Was zapewne dodaje je głównie do kanapek lub posypuje nimi kanapki. Jednak niektóre z nich takie jak kiełki fasoli, soczewicy, fasolki mung, czy ciecierzycy dobrze jest lekko podgotować na parze. Podczas krótkiego gotowania na parze nie stracą one zbyt wielu składników, a staną się łatwiej strawne.

Dziś pokarzę Wam przepis z wykorzystaniem właśnie takich lekko podgotowanych kiełków. A będzie to makaron soba w towarzystwie gotowanych i podpieczonych z czosnkiem na patelni kiełków ciecierzycy i fasoli mung, utaplane w bardzo wiosennym Pesto z rukoli, chociaż sprawdzi się tutaj każde inne , np. bazyliowe czy pietruszkowe o którym pisałam TUTAJ. No dobrze, ale  przejdźmy więc do przepisu.

Makaron soba z kiełkami i rukolowym pesto

 Składniki na 2 porcje:

1 filiżanka kiełków  ciecierzycy

1 filiżanka kiełków  fasolki mung

1 ząbek czosnku

Łyżeczka suszonej bazyli

Łyżka oleju

½ opakowania makaronu soba

Składniki na pesto:

1 filiżanka kiełków  słonecznika

2 garście rukoli

1 ząbek czosnku

 Odrobina soku z cytryny

6 łyżek oliwy z oliwek

½ filiżanki  startego parmezanu (jeśli ktoś lubi można dodać więcej)

½ opakowania makaronu soba *

Szczypta soli

Pesto z rukoli:

Rukolę myjemy, osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki. Do malaksera wsypujemy osuszone kiełki ze słonecznika, sól, wyciśnięty ząbek czosnku, parmezan, oliwę i rukolę. Miksujemy i doprawiamy w miarę potrzeby sokiem z cytryny.

Makaron soba gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiełki podgotowujemy na parze nie więcej niż 5 min., po czym wrzucamy na patelnie z rozgrzaną łyżką oliwy, dodajemy wyciśnięty czosnek i suszoną bazylię, szybko mieszamy i zdejmujemy z ognia. Gotowe kiełki mieszamy z pesto i ciepłym makaronem.  Smacznego!

 

*makaron z mąki gryczanej, czasem z domieszką mąki pszennej stosowany głownie w kuchni japońskiej

 

 

 

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.