Faszerowane jajka to potrawa która często gości na Wielkanocnym stole. W moim rodzinnym domu najczęściej były to jajka w skorupkach faszerowane nadzieniem z pieczarek, smażonej cebulki, boczku, gotowanych żółtek oraz natki pietruszki. Ja zaproponuję Wam dzisiaj jajeczka bardziej zdrowe, wiosenne i zielone. Nadziewane pastą z brokułu, kiełków, słonecznika i gotowanych żółtek… Oczywiście polecam użyć jajek ekologicznych czyli „zerówek”, a jeśli macie możliwość ich zakupu polecam jajka kur zielononóżek o których pisałam TUTAJ.
Zielone jajka faszerowane
Składniki:
4 jaja „0”
½ małego, ugotowanego brokułu
3 łyżki łuskanych ziaren słonecznika wcześniej moczonych przez parę godzin w wodzie, a jeszcze lepiej podkiełkowanych
½ szklanki kiełków rzodkiewki lub rzeżuchy
Natka pietruszki (dowolna ilość)
Wyciśnięty ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny (jeśli pasta będzie zbyt mdła dodajemy więcej)
2 łyżki oliwy z oliwek (jeśli pasta będzie za rzadka dodajemy mniej)
Sól, pieprz do smaku
Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Obieramy ze skorupek, przekrajamy na pół i delikatnie wyjmujemy żółtka. Ugotowany brokuł, żółtka jajek, ziarna słonecznika, czosnek, kiełki i natkę pietruszki wrzucamy do malaksera i krótko miksujemy, dodając w między czasie sok z cytryny, oliwę, pieprz i sól. Tak przygotowaną pastą nadziewamy jajka. Posypujemy na wierzchu kiełkami i natką pietruszki. Smacznego!
3 Komentarze
Skomentuj