zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Wiosenne gotowanie, czyli czas na orkisz i buraki

| 1 komentarz

W końcu, po długim i marudnym przedwiośniu przyszła.  Zielona, świeża i gwarna za sprawą śpiewu ptaków. Wiosna oczywiście. Czas więc na zmiany na talerzu. Wiosną zawiesiste, gęste zupy i gulasze zastępujemy krótko gotowanymi  bez pokrywki lekkimi zupami. Nie używamy do ich doprawiania ostrych, rozgrzewających przypraw. Warzywa gotujemy krótko, najlepiej na parze. Ponieważ wiosna to najlepszy czas na oczyszczanie organizmu, częściej sięgamy po pokarmy o właściwościach oczyszczających… Pijemy więcej wody i oczyszczających herbatek, np. z pokrzywy. A produkty szczególnie polecane w tej cudownej porze roku to:

–  pełne witamin, enzymów i minerałów kiełki

–  buraki –  zarówno gotowane, pieczone jak i surowe (np. w postaci soków), które doskonale wpływają na obciążoną po zimie ciężkimi potrawami wątrobę

pszenica lub jej stara odmiana – orkisz, ale nie w postaci używanej do różnych celów mąki, ale gotowana w postaci całych ziaren. Podobnie jak buraki korzystnie wpływa na wątrobę,  ale również wzmacnia serce i śledzionę.

 

W mojej kuchni  pszenica została już jakiś czas temu wyparta przez orkisz. O tym wspaniałym zbożu i jego właściwościach pisałam już kiedyś TUTAJ  i TUTAJ. Dziś zaprezentuję przepis na pyszną i bardzo kolorową sałatkę zainspirowaną TYM przepisem .

 

Sałatka z orkiszu i pieczonych warzyw

Szklanka ugotowanego orkiszu *

3  marchewki

2 korzenie pietruszki

2 buraki (sałatka widoczna na zdjęciach jest bez buraków, z burakami jest jeszcze bardziej kolorowa)

3 łyżki mrożonego, zielonego groszku

½ szklanki pestek słonecznika

3 łyżki namoczonych wcześniej rodzynek

natka z pietruszki

1 ząbek czosnku

Sok z cytryny

1 łyżeczka kurkumy lub  curry

1 łyżeczka zmielonego kuminu

Oliwa z oliwek

Na suchej patelni podprażamy słonecznik, po chwili wrzucamy na patelnie ugotowany orkisz. Dodajemy łyżeczkę kurkumy lub curry oraz zmielony kumin. Wszystko prażymy jeszcze przez chwil ę ciągle mieszając. Warzywa kroimy w słupki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy solą  i dodajemy  zmieszaną z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i  przyprawami oliwą. Mrożony groszek zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy w nim na 5 min, przecedzamy i mieszamy z resztą warzyw.  Pieczemy do miękkości ok. 1 godz.  Upieczone warzywa mieszamy z orkiszem i prażonymi pestkami. Dodajemy rodzynki i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy, w miarę potrzeby doprawiamy i dodajemy jeszcze odrobinę oliwy.

*Gotowanie orkiszu:

Orkisz płuczemy i moczymy na noc . Wskazane jest zostawienie go w wodzie na dłużej niż 12 godzin. Zapoczątkowany proces kiełkowania zwiększy jego strawność. Gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 do 2 godzin. (im dłużej był moczony tym czas gotowania się skraca)

 

 

 

1 komentarz

  1. Sałatka idealna na piknik, drugie śniadanie. Wszystkim bardzo smakowała, a orkisz gotowałam w szybkowarze ok. 12 minut.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.