zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Wegański sernik daktylowo-kokosowy

| 5 komentarzy

Mimo iż jestem gorącą zwolenniczką spożywania warzyw i owoców lokalnych, sezonowych, które wyrosły w naszym klimacie i szerokości geograficznej, nie mogę się obejść  bez daktyli. Kocham je miłością wielką bo w rzeczy samej są to cudowne owoce. Smakują jak najprawdziwsze krówki, są naturalnie słodkie, doskonale zastępują cukier… Ponieważ zawierają dużo błonnika, zapobiegają zaparciom. Co ciekawe zawierają dużo salicylanów, substancji obecnych m.in. w aspirynie, dzięki czemu zapobiegają zakrzepom i zwalczają stany zapalne. Ze względu na ich wysoką kaloryczność należy jeść je oczywiście z umiarem.

Ja najchętniej podgryzam  je ot tak, w całości, ostatnio zaś  w moim domu hitem są kulki daktylowo -kokosowe zrobione z wcześniej namoczonych i zmiksowanych daktyli i wiórków kokosowych. Czasem do masy takiej dodaje również orzechy lub migdały. Wczoraj z daktylowo-kokosowej masy zrobiłam spód do sernika.

Wegański sernik kokosowo – daktylowy

300 g  suszonych daktyli bez pestek

200 g orzechów włoskich lub migdałów

200 – gramowe opakowanie wiórków kokosowych

1 puszka mleka kokosowego, najlepiej ekologicznego (te nie ekologiczne nafaszerowane są szkodliwymi konserwantami, np. pirosiarczanami)

1 dojrzały banan

2 łyżki syropu z agawy lub miodu

2 łyżeczki agaru w proszku

Daktyle zalewamy gorącą wodą i moczymy min. ½ godziny. Orzechy wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy, dorzucamy odsączone z wody daktyle, ponownie miksujemy aż powstanie jednolita masa, na koniec sypiemy 1/3 opakowania wiórek kokosowych i ponownie mieszamy. Daktylowo-orzechowo- kokosową masą wykładamy spód tortownicy  o średnicy   22 cm.

Mleko kokosowe wlewamy do garnka, 2-3 łyżki odlewamy do blendera i miksujemy z bananem. Resztę  zagotowujemy w garnuszku z 2  łyżkami syropu z agawy i 2 łyżeczkami agaru (wsypujemy go do zimnego jeszcze mleka i dokładnie mieszamy aby nie było grudek). Gdy mleko się  zagotuje dodajemy zmiksowanego banana oraz pozostałą ilość  wiórek kokosowych. Gotujemy jeszcze chwile, mieszamy, po czym zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Wlewamy do tortownicy na masę  daktylową. Wkładamy do lodówki na parę godzin.

Sernik jest naprawdę pyszny. Słodki spód daktylowy równoważony jest przez mało słodką część  z mleka kokosowego. Polecam go szczególnie dla wegan, ale również dla osób na diecie bezmlecznej i bezglutenowej.

5 Komentarze

  1. mmm fajnie wyglada :) dobre miam

  2. rewelacja chętnie bym zjadł wielką porcję

  3. Czy można czymś innym zastąpić banana lub go pominąć ?A smak będzie równie dobry.

  4. Wygląda bardzo dobrze. Jeszcze nigdy z daktylami nic nie jadłam i nie przyrządzałam. Być może to najwyższy na to czas :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.