zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Zupa krem z kalarepki i szparagów z mleczkiem kokosowym

| 1 komentarz

 

szparagobru1Spieszcie się jeść szparagi, tak szybko się kończą:). Niestety sezon na te smaczne i zdrowe warzywa powoli dobiega końca, dlatego to już ostatni dzwonek aby przygotować  np. gotowane na parze z zasmażką kokosowo-orzechową lub sałatkę z kasza jaglaną, szparagami i marynowanym imbirem

Albo, co w moim przypadku bardzo często ostatnio się zdarza, połączyć to zacne warzywo z innym ulubionym warzywem wczesnoletnim a mianowicie z kalarepką i ukręcić pyszną zupę krem z mleczkiem kokosowym.

Na szczęście sezon na kalarepki jeszcze trochę potrwa.  Oto moje własne, które pielęgnuję jak własne córeczki: jeszcze tydzień lub dwa i również będą mogły wyładować na talerzu  w jakiejś pysznej i zdrowej potrawie. Tymczasem zapraszam na zupę.

Zupa krem ze szparagów i kalarepki z mleczkiem kokosowym.

Składniki:

1 pęczek szparagów

2 małe lub 1 większa kalarepka

1 por

2 szklanki bulionu warzywnego (0,5 litra)- samodzielnie przygotowanego lub z kostki BIO

½ szklanki mleka kokosowego

Sól, pieprz, zielony koperek do posypania.

Kalarepkę i szparagi kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy do miękkości. Białą część pora kroimy w krążki, podsmażamy na patelni i wrzucamy do reszty warzyw pod koniec ich gotowania. Na koniec wlewamy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze kilka minut. Ugotowaną zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy posypaną świeżym koperkiem. Smacznego!

 

A oto jak w szybko i w prosty sposób przygotować zupę krem z szparagów i kalarepki w wielofunkcyjnym urządzeniu Speedcook:

 

1 komentarz

  1. Czy taką zupke można by pić przez słomkę np w plastikowym kubku? chciałabym dać mojemu dziecku w podróży taki obiadek ale zastanawiam się czy nie będzie miało kłopotów ze swobodnym piciem jej. Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.