Spieszcie się jeść szparagi, tak szybko się kończą:). Niestety sezon na te smaczne i zdrowe warzywa powoli dobiega końca, dlatego to już ostatni dzwonek aby przygotować np. gotowane na parze z zasmażką kokosowo-orzechową lub sałatkę z kasza jaglaną, szparagami i marynowanym imbirem…
Albo, co w moim przypadku bardzo często ostatnio się zdarza, połączyć to zacne warzywo z innym ulubionym warzywem wczesnoletnim a mianowicie z kalarepką i ukręcić pyszną zupę krem z mleczkiem kokosowym.
Na szczęście sezon na kalarepki jeszcze trochę potrwa. Oto moje własne, które pielęgnuję jak własne córeczki: jeszcze tydzień lub dwa i również będą mogły wyładować na talerzu w jakiejś pysznej i zdrowej potrawie. Tymczasem zapraszam na zupę.
Zupa krem ze szparagów i kalarepki z mleczkiem kokosowym.
Składniki:
1 pęczek szparagów
2 małe lub 1 większa kalarepka
1 por
2 szklanki bulionu warzywnego (0,5 litra)- samodzielnie przygotowanego lub z kostki BIO
½ szklanki mleka kokosowego
Sól, pieprz, zielony koperek do posypania.
Kalarepkę i szparagi kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy do miękkości. Białą część pora kroimy w krążki, podsmażamy na patelni i wrzucamy do reszty warzyw pod koniec ich gotowania. Na koniec wlewamy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze kilka minut. Ugotowaną zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy posypaną świeżym koperkiem. Smacznego!
A oto jak w szybko i w prosty sposób przygotować zupę krem z szparagów i kalarepki w wielofunkcyjnym urządzeniu Speedcook:
1 komentarz
Skomentuj