Stanie przy garach w upalny dzień to czynność która w ogóle mnie nie interesuje. Jeść jednak trzeba : ). Kiedy w koło tyle dobrego i świeżego a do tego taniego pożywienia, nie można umrzeć z głodu. Wystarczy deska do krojenia, nóż i duża micha. Jakiś pyszny sos sałatkowy i mamy najlepsze na świecie jedzenie na lato: SAŁATKI! Właśnie latem możemy się nimi bezkarnie objadać. Przygotowane ze świeżej, zielonej sałaty, ogórków, pomidorów i innych sezonowych warzyw (i/lub owoców) są nie tylko źródłem witamin i minerałów ale również doskonale ochładzają nas podczas upałów. Niestety osoby wychłodzone, z osłabioną śledzioną nawet latem podczas upałów powinny jednak pamiętać o posiłkach ciepłych, np. o lekkich zupach z sezonowych warzyw, zaś sałatki przygotowywać z warzyw gotowanych na parze lub pół na pół z surowych i gotowanych.
Zauważyłam że przygotowane przeze mnie tematyczne zestawienia różnych potraw cieszą się wśród Was dużą popularnością, dlatego dziś zaprezentuję 10 przepisów na moje ulubione, letnie sałatki pochodzące z EkoQuchni jak również z moich ulubionych blogów kulinarnych.
Zestawienie rozpocznie debiutująca na blogu sałatka z fasolą Jaś, pomidorkami koktajlowymi, bazylią i komosą ryżową. Jest to danie które darzę szczególnym uczuciem gdyż składniki z których się składa można przygotować na zimno ( w postaci sałatki) jak również w postaci pysznego gulaszu na ciepło ( w tej wersji zamiast pomidorków koktajlowych dodaję duże, mięsiste pomidory malinowe).
1. Sałatka z fasoli Jaś z pomidorami, bazylią i komosą ryżową
Składniki (na 2 porcje):
• 1,5 szklanki ugotowanej, dużej odmiany fasoli Jaś
• 1 szklanka pomidorków koktajlowych
• ¾ szklanki ugotowanej komosy ryżowej ( u mnie czerwona)
• garść liści bazylii
• 1 niewielka czerwona cebula
• olej lniany (lub inny zimno tłoczony) może być też oliwa
• 1 ząbek czosnku
• sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę kroimy w cienkie paseczki. Do większej miski wrzucamy fasolę, pomidorki poprze krajane na pół, cebulę i komosę ryżową. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy czosnek i olej. Na koniec dodajemy listki bazylii. Delikatnie całość mieszamy. Jemy zaraz po przygotowaniu.
2. Carpacio z buraków – EkoQuchnia
3. Carpacio z kalarepki – EkoQuchnia. Surowe, cienko pokrojone i zamarynowane warzywa to jedna z prostszych letni propozycji z warzywami w roli głównej.
4. Sałatka z buraków, bobu i mięty – EkoQuchnia
5. Sałatka z zielonej soczewicy – EkoQuchnia. Tę sałatkę chętnie jadam przez cały rok. Latem wzbogacam w dodatkową porcję zieleniny
6. Sałatka z arbuzem, oliwkami i bazylią– Jadłonomia. Ciekawe połączenie i przyjemne orzeźwienie.
7. Sałata ze śmietaną migdałową– Smakoterapia. U mnie najczęściej ze śmietanka z nerkowców wg TEGO przepisu.
8. Fasolka szparagowa z cukinią i komosą ryżową– Gotujzdrowo
9. Sałatka z sałaty lodowej, gruszki, ogórka i mięty – Zielony Papiszon. Orzeźwiająca, delikatna i bardzo smaczna. Miałam okazję skosztować wykonaną przez autorkę 🙂
10. Tabbouleh – Bea w kuchni. Najlepsze tabbouleh na świecie, u mnie najczęściej z kaszą gryczana czyli gluten free 🙂