zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Jaglany poniedziałek: alkalizująca sałatka z kaszą jaglaną i zaproszenie na wyjątkowy warsztat kulinarny dla kobiet

| 0 komentarzy

Dziś ostatni poniedziałek miesiąca, czas więc kolejną propozycję na „jaglany poniedziałek”. Kto przegapił wcześniejszy przepis albo się zastanawia o co chodzi z tym „jaglanym poniedziałkiem” odsyłam do wpisu TUTAJ.

Ale zanim przejdziemy do przepisu, małe ogłoszenie. Z okazji Dnia Kobiet przygotowałam Wam
wyjątkowy warsztat kulinarny.
W dzisiejszych czasach kobieta bez PMS-u to naprawdę rzadkość. Pogodzone ze swym losem, bo przecież tak musi być, bo to normalne, co miesiąc znosimy te okropne wahania nastrojów, chandrę i przygnębienie…. A potem przychodzi to najgorsze: bóle, brzucha, krzyża, ogólne osłabienie.
A czy wiecie że dolegliwości związane z menstruacją można skutecznie zminimalizować odpowiednią dietą i pokarmami? A odpowiednio przygotowanymi potrawami można poprawić płodność i odżywić krew po jej intensywnej utracie podczas miesiączki?
I właśnie takie potrawy przygotujemy na warsztacie „Być kobietą, czyli jak się odżywiać w poszczególnych etapach cyklu wg dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej”. Dowiecie się po jakie pokarmy sięgać przed miesiączką aby zminimalizować objawy PMS-u, a po jakie przed i podczas owulacji aby zwiększyć szansę poczęcia.  Zapraszam serdecznie a po więcej szczegółów odsyłam TUTAJ.

A wracając do jaglanego przepisu, przypomnę dziś alkalizującą sałatkę ze szpinakiem, kaszą jaglaną, migdałami, selerem naciowym i awokado. Sałatkę idealną na wiosenny detoks, wszakże wiosna już tuż, tuż..

salatka-alkalizujaca

Składniki:
• 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
• 1 szklanka migdałów
• 3 łodygi selera naciowego
• 1 małe awokado
• Pęczek szczypiorku
Garść kiełków ( u mnie rzodkiewki ale mogą być inne)
Dressing:
• 3 łyżki soku z cytryny
• 5 łyżek oleju lnianego lub oliwy z oliwek
• 1 zmiażdżony ząbek czosnku
• 1 łyżeczka musztardy
• 1 łyżeczka miodu
• Szczypta soli
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w małym słoiczku i dokładnie mieszamy.
2. Migdały zalewamy ciepłą woda i moczymy przynajmniej 1 godz. Aby napęczniały. Po tym czasie wrzucamy do malaksera i siekamy niezbyt drobno (można to zrobić również za pomocą noża)
3. Łodygi selera kroimy w plasterki, awokado w większą kostkę, siekamy szczypiorek
4. Do miski wrzucamy ugotowaną wcześniej na sypko kaszę jaglaną, posiekane migdały, seler naciowy, kiełki i szczypiorek. Delikatnie mieszamy, dodajemy sól i pieprz, wlewamy dressing, na koniec dodajemy awokado.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.